perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kilpailevien verkkojen liiketoiminnat erotettava toisistaan




Suomi on verkkoyhteyksien takapajula, jos mittarina käytetään nopeita kiinteitä yhteyksiä. Viranomaiset ja poliitikot käyttävät mielellään eri mittaria todistellakseen maailmalle oman työnsä onnistumista. Mobiililaajakaistan käytössä Suomi on edelläkävijöiden joukossa, kuten on ollut aina mobiilipalveluissa.

Erityisesti taajamien laitamilla on alueita, joille kukaan ei edes tarjoa nopeita kiinteitä yhteyksiä. Eilen julkisuuteen annettujen lukujen valossa jopa 65% suomalaisista asuu tällaisilla alueilla.

Hei haloo, haloo, kiinteiden yhteyksien sysiminen on iso ja kauan jatkunut ongelma. Viestintäministeri Kiuru murehti asiaa helsinkiläisen kuituosuuskunnan tiedotustilaisuudessa ihan kuin se olisi tullut yllätyksenä. Olisi kuunnellut asiaan liittyviä viestejä aiemmin ja toiminut. Asiaan on yritetty kiinnittää huomiota mm. Finnet-liiton toimesta. Eikö Kiuru ymmärrä vai onko hän luottanut siihen, kuten ministereillä on tapana, että asia hoituu jotenkin pois, kun sille ei tee mitään.

Tätä ongelmaa ei vaan hoidetakaan virkamiesten vasemmalla kädellä, sillä tarvitaan täydellinen politiikan muutos.


Kiinteiden verkkojen syrjäyttäminen

Tilanne on sen politiikan ansiota tai syytä, näkökulmasta riippuen, jolla mobiilioperaattoreiden on sallittu vapaasti kilpailla paitsi keskenään, mikä on hyvä asia, myös niiden operaattoreiden kanssa, joiden liiketoiminta perustuu kiinteisiin verkkoihin. Tämä on huono asia. Televiestinnän toimialan pelisäännöt on jääräpäisesti pidetty sellaisena, että mobiiliverkot ja kiinteät verkot olisivat eri markkinoita, eivätkä siis kilpailisi keskenään.

Todellisuudessa mobiilioperaattorit tarjoavat mobiililaajakaistaa vaihtoehtona kiinteille yhteyksille, toisin sanoen kilpailevat kiinteitä yhteyksiä tarjoavien operaattoreiden kanssa. Kiinteää verkkoa kaiken kukkuraksi reguloidaan, kuin se olisi monopoli. Jälki on ollut rumaa. Suurin osa kiinteän verkon operaattoreista on jo lyönyt hanskat tiskiin ja hakeutunut itse tai tullut kaapatuksi mobiilioperaattoreiden syliin. Mobiilioperaattori ei tarjoa reuna-alueilla kiinteitä yhteyksiä, vaikka sillä sellaisia olisikin. Mobiiliverkosta saavat sijoittajat rahansa pois nopeammin.


Mobiiliverkot eivät riitä digitalisaation toteuttamiseen

Joku voi ihmetellä, mikä on ongelma. Mokkula riittää yleensä yhteydeksi nettisurfailuun ja pankkiasioiden hoitamiseen. Mokkula- tai kännykkäyhteydellä voi yleensä katsoa videopätkiä vaikkapa Facebookista.

Pärjätäkseen kansojen välisessä tehokkuuskilpailussa myös Suomen pitää edistyksellisempien maiden tavoin digitalisoida suunnilleen kaikki, mikä on digitalisoitavissa ja rakentaa julkiset ja kaupalliset palvelut uudestaan siten, että ne hyödyntävät kaikki digitalisaation suomat mahdollisuudet. Verkkoyhteyksien tarve kasvaa valtavasti. Myös televisio on menossa vauhdilla verkkoon.

Kun kaikki palvelut ovat menossa verkkoon, eivät mobiiliyhteyksien nopeus ja laatu riitä palveluiden luotettavaan toimintaan. Verkkojen käyttö kasvaa valtavasti. Mobiiliyhteyksiä rakennetaan koko ajan lisää, mutta silti niiden kanssa tulee ongelmia. Kilpajuoksu kapasiteetin ja kasvavan käytön välillä on jatkuvaa ja näkyy verkkojen ajoittaisena tukkeutumisena. Kiinteillä verkoilla voidaan turvata yhteyksien riittävä nopeus ja tasainen laatu.

Korpitaipaleiden takana saa valtion tukirahoilla tehtyjä valokuituyhteyksiä ja kaupalliset toimijat toimittavat niitä kerrostalokeskustoihin, mutta jo muutaman kilometrin päässä keskustoista tarjotaan yhteydeksi mobiiliverkkoja ja mokkuloita. Poikkeuksena ovat sellaiset alueet, joilla kiinteistä verkoista vastaa itsenäinen alueellinen operaattori, kuten Anvia Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan seuduilla. Anvialla ei ole mobiiliverkkoa ja kiinteät yhteydet ovat sen ydinliiketoimintaa ja ainoa keino saada asiakas verkkoonsa.

Ei Anviakaan aivan kaikkialle kuituja vedä, kuten muinoin puhelinyhteyksiä. Miksi? Alueelliset yhtiöt kilpailevat kiinteillä yhteyksillä paitsi asiakkaista, myös omistajista. Jos yhtiön omistajat alkavat paeta ja laittaa rahansa nopeammin tuottaviin kohteisiin, kuten mobiiliverkkoihin, ei yhtiöllä ole tulevaisuutta. Myös kiinteiden verkkojen kannattavuudesta on pidettävä huolta.

Liiketoiminnat erotettava

Mitä pitäisi tehdä? Pieni säätö ei enää riitä, koska kiinteän verkon operaattorit ovat jo lähes sukupuutossa. DNA, Elisa ja Sonera ovat kahmineet itselleen markkinoita yhdistämällä alueellisia kiinteän verkon operaattoreita itseensä. Näin tehtyään ne ovat minimoineet kiinteän verkon investoinnit ja pakottaneet asiakkaat tyytymään mobiiliverkkojen yhteyksiin kaikkialla, missä kiinteä verkko olisi liiketoimintana haasteellista.

Jos viranomaiset ja lainsäätäjät oikeasti haluavat saada kunnollisten kiinteiden verkkoyhteyksien rakentamiseen puhtia ja Suomen edistyksellisten digitalisaatioon panostavien maiden joukkoon, on kiinteän verkon ja mobiiliverkkojen liiketoiminnat erotettava toisistaan eri yhtiöiksi.

Erottamalla kiinteän verkon liiketoiminta sen kanssa kilpailevasta mobiiliverkkojen liiketoiminnasta saataisiin jälleen kaikille alueille vähintään yksi sellainen operaattori, jonka liiketoiminta perustuu kiinteisiin verkkoihin. Päinvastoin, kuin mobiilioperaattoreilla, sellaisella olisi motiivi tehdä kiinteitä yhteyksiä myös reuna-alueille.

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Kannatettava aloite erottaa mobiili- ja kiinteän verkon toiminta. Tämä kyllä auttaa kiinteän verkon operaattoreita selviytymään paremmin ja myös nopeuttaa laajakaistan saamista yhdistyneiden kuntien kuntakeskuksiin ja haja-asutusalueille. Kun nyt kiinteän verkon verkko-operaattorit eivät rakenna laajakaistayhteyksiä isojen taajamien ulkopuolelle, niin lukuisat pienet toimijat kuten kunnat ja osuuskunnat ovat ottaneet aloitteen rakentamiseen. EU-tuki tässä vääristänee kilpailua verkko-operaattoreiden kannalta. Toisaalta jättiyrityksenä Google tarjoaa 1Gbit/s valokaapeliyhteyksiä omakotialueillekin ja ei varmasti tappiolla (kts. http://fiber.google.com/ ). He vain sitouttavat ensin riittävän määrän asiakkaita hankintaan ja vasta sitten rakentavat. Näin pitäisi kiinteän verkon operaattoreiden toimia Suomessakin.
Lisäksi kuntien tulisi rinnastaa valokaapeleiden rakentaminen vesi- ja viemärijärjestelmien rakentamsieen: aina kun vesi ja viemäri tuodaan taloliittymään, samalla tuodaan valokaapeli ja tästä tulisi kirjoittaa laki. Joku vuosi sitten kukin operaattori laski oman valokaapelin viemärikaivantoihin uusille alueille, mutta kai tämä on jo järkeistynyt???
Valokaapelit ovat porskuttaneet jo +35 vuotta maan alla ja toimivat vielä. Investointi on jopa pitempi-ikäisempi kuin viemärit.
Mutta kuka noista teknologiaharppauksista tietää muuta kuin, että mobiili kehittyy luokkaa 5 vuoden harppauksin ja kiinteät hitaammin. Nyt kiinteällä puolella osataan korjata ylikuulumiset ja muut kupariparin signaalivääristymät ja enää tarvii vain rakentaa valokuitu talon nurkille (eikä koko taloon). Vanhalla kupariparilla saa G.fast teknologialla 500Mbit/s yhteyksiä jo 100 metriin, 200Mbit/s 200m.
(http://en.wikipedia.org/wiki/G.fast)

Matti Kulmakorpi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, asiaa.
"Erottamalla kiinteän verkon liiketoiminta sen kanssa kilpailevasta mobiiliverkkojen liiketoiminnasta..." Taitaa olla ainut ratkaisu saada kiinteän verkon rakentaminen kasvuun.