Kansalaisen ja asiaa itsekin hämmentäneen ominaisuudessa kiitän Elinkeinoelämän valtuuskuntaa ja sen tietoyhteiskuntaselvitykseen osallistuneita (Matti Lehti, Risto Siilasmaa, Pekka Ala-Pietilä, Sari Baldauf ja Teppo Turkki) koko kehitysmaa Suomen puolesta. Eilen (25.11.2009) ja toivottavasti tänäänkin ovat uutiset antaneet runsaasti huomiota raportille, jonka mukaan Suomi on maiden välisessä vertailussa kaukana kärjestä, kehitysmaiden tasolla.
Asia ei ole uutinen kenellekään siihen paneutuneelle ja useat ovat vaatineet toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Professorit Paul Lillrank ja Olli Martikainen sekä Sitran nykyinen ja entinen yliasiamies Mikko Kosonen ja Esko Aho ovat kiinnittäneet julkisuudessa huomiota samoihin ongelmiin ja toisaalta tietoyhteiskunnan mahdollisuuksiin, joihin Suomenkin olisi syytä tarttua.
Vaikka asialla ovat olleet noinkin merkittävät näkijät ja osaajat, vasta nyt saa vakava asia riittävää näkyvyyttä. Ainakin Teppo Turkki, Risto Siilasmaa ja Matti Lehti olivat näyttävästi esillä sähköisillä kanavilla. Iloitsen siitä mahdollisuudesta, että asiat lopultakin päätetään laittaa kuntoon. Olen aikaisemmin tässä blogissani heittänyt turhautuneena hanskat Sitralle, mutta oikea osoite on tietenkin maan hallitus, jolta päätöksiä nyt tarvitaan.
Oikeat ohjukset, oikea maali, mutta mahtaako vieläkään osua
Kuulin uutisista myös Matti Vanhasen kommentteja, jotka olivat enimmäkseen Evan selvitystä myötäileviä. Korkean kaimani sanoissa vilahti kuitenkin yllättävä haaste: Mari Kiviniemi. Hän kuulemma vastaa niistä toimenpiteistä, joiden tuloksena kunnissa, niiden yhteistyöelimissä, valtionhallinnon eri haaroissa ja näiden alaisissa lukuisissa virastoissa ja laitoksissa aletaan toimia yhteiseen tietoarkkitehtuuriin perustuvalla parempaan kokonaisuuteen ja kilpailukykyisen tietoyhteiskunnan toteutumiseen johtavalla tavalla.
Tohdin esittää lisähaasteen nyt ääneen päässeille vaikuttajille. Käykää Mari Kiviniemen kanssa hyvin, hyvin vakava keskustelu. En häntä tunne, mutta luen Ilkkaa, hämmästyttävän hyvää maakuntalehteä. Jokin viikko sitten kolumnissaan Mari Kiviniemi viittasi kintaalla kollegansa Paula Risikon ehdottamiin muutoksiin terveydenhuollon organisoimiseksi siten, että tehokkuuden parantamiselle tulisi paremmat edellytykset. Mari vetosi kuntien itsenäiseen päätösvaltaan järjestää vastuullaan olevia asioita. Tässä on juuri se kohta, joka pitää kääntää nurin. IT-valta pitää nyt keskittää ja todella päättäväisesti, aivan kuin Risto Sillasmaa ja Lehden Matti sanovat. Eikä vain valtionhallinnossa vaan valtion ja kuntien hallinnoissa, kaikessa mikä koskee yhteiskunnan palveluita kansalaisilleen.
Alas itsehääräämisvalta
Suvi Lindenillä oli itse asiassa hyvä ehdotus nimittää seuraavaan hallitukseen oma ministerinsä vastaamaan tietoyhteiskunnan toteuttamisen kannalta keskeisistä asioista. Miksi ei jo tässä hallituksessa? Itse en usko Mari Kiviniemen kykenevän tekemään tietoyhteiskunnan hyväksi mitään merkittävää. Osaamista ja tietoa siitä, mitä toimia tarvitaan, on hallitukselle nyt tarjolla. Kuunnelkaa ja tehkää saman tien. Ottakaa vaikka Lehden Matti väliaikaiseksi IT-ministeriksi.
Kun jotkut toimittajat kaikesta päätellen lukevat näitä yksinäisiä juttujani, vetoan myös teihin. Pitäkää Risto ja Lehden Matti kanavilla kunnes hiki alkaa virrata Vanhas-Matilta ja hänen kabinettinsa jäseniltä. Älkää tyytykö poliitikkojen selittelyihin ja hujan hajan oleviin muka-toimenpiteisiin, ennen kuin toimenpiteitä kehuvat oikeat osaajat. Vähintään yhtä kovaa jahdatkaa, kuin Ilkka Kanervan tekstareita tai vaalirahoitusta, jotta tarpeelliset muutokset tehtäisiin. Ministerit tuppaavat virittämään toimenpiteensä sen perusteella, minkä arvioivat parhaiten tuovan ääniä seuraavissa vaaleissa, mutta nyt ei maata voida johtaa siten. Uskon sitäpaitsi laajojen kansalaisjoukkojen olevan valmiit heittämään hyvästit eri hallinnonalojen, kuntien ja virastojen hääräämisvallalle ja antamaan tukensa niille, joilla on kyky taluttaa Suomi nykyaikaan.
Vetoaminen hallitusohjelmaankaan ei saa nyt pysäyttää muutosta. Siinä jokseenkin todetaan, että edellisen hallituskauden työ antoi riittävät ohjeet. Ja p**kat, sanoo sisälläni asuva kainuulaisjuntti.
torstai 26. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Jep, eipä yllättänyt. Ihan kun näitä arkipäivän erilaisia prosesseja pyörittää niin järkyttää miten pseudo-tietoyhteiskunta on kyseessä. Yleensä kaikki kaatuu siihen, että pitää olla tietyssä paikassa, tiettyyn aikaan, tietyn lippulapun kanssa, ja kaikkea muuta tällaista. Mm. digitaaliset dokumentit, allekirjoitukset, ja muut ovat aivan utopiaa vielä. Samoin esim. kohtuullinen WLAN-kattavuus pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa on toteutumatta; sitä on haaveiltu jo vuosikymmen. Tallinna on hyvä esimerkki siitä millainen moderni kaupunki voi olla. Muutenkin kannattaisi katsella Virosta tiettyjä esimerkkicaseja, jolloin on tehty rohkeasti päätöksiä ja luotu uutta cyber-infrastruktuuria. Valitettavaa että jonkinlainen turmeltunut itsetyytyväisyys on saanut jalansijaa sitten 2000-vuoden IT-hypen. Todellista kehitystä on tapahtunut hyvin vähän.
Tiedätkö muuten sitä tarinaa että Sonerassa olisi työskennelyt johtajien jalkavaimot ? Osaatko sanoa koska kulttuuri sai alkunsa ?
Tuo anonyymin kysymys ei mielestäni liity mitenkään tähän juttuun, mutta tässä vastaus: En todellakaan tiedä, että noin olisi ollut. En toisaalta tunne yhtään isoa organisaatiota, jossa ei olisi ilmennyt ihmissuhteita, myös seurustelusuhteita. Ihmiset saattavat jopa rakastua, onneksi. Sensijaan tuomitsen sen, että johtajat suosivat omia läheisiään. Sen voi yleensä estää pitämällä huolta "yksi yli"-periaatteesta nimityksissä ja palkka-asioissa. Sonerassa tämä periaate oli käytössä.
Lähetä kommentti