keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Onko Kainuun malli maakuntaralli?

Edellinen blogikirjoitukseni ja siitä Suomussalmella ilmestyvän Ylä-Kainuu-lehden toimitussihteeri Juhani Mustosen kanssa käymäni keskustelu johti pyyntöön kirjoittaa lehteen kolumni. Mielelläni sen tein. Aihe on tuttu, toistan itseäni.

Lehti ilmestyi 2.9.2008.
.......................................................................


"Kyllä te osaatte, kun minä näytän mallia" opetti Kuikka-Koposeksi ristimämme jermu taimien käsittelyä meille kesäpojille jossakin Pesiön työmailla 60-luvun lopulla. Mallin katsomisella onkin maailmalla pärjännyt monessa paikassa, vaikka uuttakin on välillä tarvinnut luoda.

Kymmeniä vuosia poismuuttoni jälkeen palaan säännöllisesti kotiseudulleni Suomussalmelle ja teen tavallaan ulkopuolisin silmin havaintoja nykyisestä elämänmenosta. Monet asiat ovat hyvällä mallilla, mutta muutaman keskustelun perusteella ihmettelen julkisten palveluiden kohtaloa ja tulevaisuutta. Moni käynnistää aikaisin aamulla autonsa Ämmänsaaressa ajaakseen päivittäin Kajaaniin tuottamaan kainuulaisille keskitettyjä palveluita. Toiset ajavat sitten perässä niitä palveluita käyttämään. Siinä rallissa ei ole mitään järkeä.

Kainuun hallintomallin aiheuttaman kehityksen tausta on, että kustannuksissa pitää säästää, mutta palvelut kuitenkin edelleen tuottaa. Päättäjät ovat seuranneet sokeasti ohjetta, jonka mukaan tietty määrä väestöä pitää olla, että palvelua kannattaisi tuottaa. Palveluiden vieminen pitkien etäisyyksien taakse näivettää syrjäseutuja entisestään aivan kuin se olisi ollut tarkoituksenakin hallintomallin kehittäjillä ja päättäjillä.

Löytyisikö parempi malli, jota voisi Koposen neuvon mukaisesti seurata? Sellainen, jossa ihmiset saisivat asioida kotiseutunsa keskuksissa kohtuullisten matkojen päässä ja joka silti säästäisi kustannuksia. Minulla olisi tiedossani yksi - Nokia.

Yrityksessa on ratkaistu tehokkaan toiminnan ja kaikkialla läsnäolemisen haasteet tavalla joka sopiisi malliksi Kainuun kunnillekin. Toiminnan johtaminen ja suunnittelu on keskitetty, mutta palveluiden ja tuotteiden jakaminen on viety asiakkaiden lähelle. Pienimmissäkin maissa on kannattavaa toimia, kun niihin kuhunkin ei luoda täydellisiä pienoisnokioita kaikkine byrokratioineen, vaan käytetään Espoon Keilaniemessä hankittuja välineitä ja siellä päätettyjä menetelmiä. Eri maiden Nokiat keskittyvät vain palvelemaan asiakkaitaan.

Sopisiko Kainuun kunnille pienimmästä isoimpaan olla keskitetysti johdettujen palveluiden jakelukanava? Samassa asioimispaikassa voisi hoitaa kaikenlaiset viranomaispalvelut. Siinäkään nimittäin ei ole mitään järkeä, että jokainen hallinnonala ja virasto tarjoilevat omat palvelunsa omilla enemmän tai vähemmän keskitetyillä tiskeillään. Käyttämällä lisäksi nykyajan tekniikkaa saataisiin suurin osa palveluista hoidettua kotoa käsin. Netti ei ole kirosana, jos sen avulla vähennetään maakuntarallia.

Ei kommentteja: