maanantai 12. huhtikuuta 2010

Evoluutio tarvitsee haasteita

Poistin hetki sitten aiemman blogikirjoitukseni "Johtajatkin ovat ihmisiä". En tullut katumapäälle jutun sisällön vuoksi. Minua alkoivat kiusaamaan sen imuroimat roskapostit. Joku nimettömänä esiintyvä on pommittanut juttua asiaankuulumattomilla englanninkielisillä kommenteilla. Olen monesti iloinnut saapuneen uuden kommentin ilmoituksesta ja pettynyt nähdessäni sen taaskin olevan anonyymi roskakommentoija. Nyt minulle sitten sattui lipsahdus ja asiattoman kommentin tuhoamisen sijasta julkaisin sen. En löytänyt keinoa, jolla julkaistun kommentin olisi saanut pois ja tuhosin koko jutun. Jospa se ei enää haudassa imuroisi roskaposteja.

Tuosta tuli taas pontta pohdiskella, kuinka nopeasti kehittyvä Internet ja sen ilmiöt muistuttavat elämää itseään. Sattumalta myös TV:stä tuli hetki sitten dokumentti, jossa tarkasteltiin verkottumisen lainalaisuuksia. Tiede todistaa sen, että ihmisten sosiaaliset verkot, tautiepidemiat ja Internetin rakenne noudattavat kehittyessään samoja lainalaisuuksia.

Uskon, että Charles Darwinin teoriat pätevät myös netissä. Erkki Kurenniemi väitti eräässä esitelmässään, että Internet edustaa samanlaista evoluutioharppausta, kuin solujen jakautuminen, kahdella jalalla käveleminen ja puhekyvyn kehittyminen ovat olleet. Internetin myötä ihmiskunnalle kehittyy globaali tietovarasto, hermosto ja kyky käyttää niitä. Internetin kehittyminen alkoi siitä, kun tietoa opittiin monistamaan ja jakamaan koneellisesti, eli keksittiin kirjapainotaito.

Samalla kun evoluutio on kehittänyt hyödyllisiä rakenteita, se on tuhlannut valtavasti resursseja. Kuuluu asiaan, ettei ihmisen geeneistä läheskään kaikki ole tarpeellisia. Koodi on rakentunut onnistumisten ja erehtymisten tuloksena vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa ja joukkoon on jäänyt pätkiä tarpeettomiksi jääneistä kehityspoluista. Täysin luonnollista.

Niin tämä nettikin kehittyy. Tänne tulee ja tänne jää aivan hillittömän paljon tarpeetonta sälää. Kun nettiin syötetään tietoa tai tiedon annetaan mennä sinne, ei kukaan voi tietää mitä käyttöä sille lopulta on.

Senkin minä ymmärrän, mikä tuollaisten kiusallisten roskapostien tarkoitus on. Tietenkin niillä on liikkeellelaskijalleen oma tarkoituksensa, esimerkiksi Viagra-myynnin edistäminen. Netin evoluution näkökulmasta niillä on tarkoituksena aiheuttaa hämmennystä ja toimia, joilla netistä tulee parempi. Netti ei vielä korjaa itse itseään, mutta symbioosissa ihmisen kanssa tapahtuu jotakin.

Minun kohdalla tapahtui toivottavasti se muutos, etten enää paina 'julkaise', kun pitää painaa 'poista'.

1 kommentti:

Jukka kirjoitti...

Kiitos artikkelista, se inspiroi paljon!

Mietin, mitä esimerkiksi kännykkä lopulta edustaa. Vaikka se on monille tällä hetkellä "puhelin", niin näkisin että kännykkä on ultimaalisesti ihmisen tahdon digitoija.

Eli se on välitin, joka välittää käyttäjänsä ajatuksia (puheen, tekstin, video, kuvan) ja tahtotiloja joko yksittäiselle vastaanottajalle, verkkoon, tai vaikka kaupan ostopäätteelle. Kännykkä on se välttämätön mekaaninen teknologinen keksintö, joka sisältää eri muotoisten informaatiovirtojen putket. Sormen painallus välittää näppäimistöä pitkin vastauksen maailmalle tarvittaessa: "Nyt! Lapsemme syntyi", tai se antaa arvion omistajansa perilletuloajasta.

Maailma on ottamassa pieniä mutta suuria askeleita kohti suurempaa informaation hyödyntämistä. Vaikka on helppoa olla myöskin skeptinen kaiken "nettihössötyksen" tarpeellisuudesta, uskon että suunta on kohti digitaalista yhteiskuntaa. Digitaalisuudella säästetään paljon vaivaa ja rahaa, myös polttoainetta.