torstai 30. huhtikuuta 2009

Mobiiliblogi


Menneisyyteni huomioon ottaen olen käyttänyt huonosti hyväkseni matkaviestinnän mahdollisuuksia. En esimerkiksi ole laittanut blogiini tekstiä suoraan kännykästä.

Tämä on siinä mielessä historiallinen kokeilu. Laitoin eilen uuden "täpän" blogin ohjauskeskukseen, ja teksti tulee suoraan matkaviestimestä. Huomaa sanavalintani. Kännykkä on alunperin ollut Mobiran lanseeraama sana, jonka piti tarkoittaa vain kyseisen firman tuotteita.

Kansa päätti toisin ja myös Samsung voi olla kännykkä, samoin SonyEricsson. Sellainen viisi vuotta vanha sönyeeriksonnin kosketusnäyttöpuhelin, jolla tätä kirjoitan, on mielestäni kuitenkin 'matkaviestin'. Sen sanan päätimme ottaa käyttöön Posti- ja lennätinhallituksen radio-osastolla 1980-luvun alkupuolella. Siellä keksittiin myös sana 'matkapuhelin'.

Ensimmäisen kerran sitä esitti insinööri Kalevi Merontausta, mutta se naurettiin sivuun. Kun Nokia lanseerasi öljykannupuhelimensa, Talkmanin, tuntuikin matkapuhelin uudestaan mutusteltuna aivan sopivalta termiltä.

Miksikö entisellä nokialaisella ja intosuomalaisella on SonyEricsson? Kyllästyin tappelemaan Nokiani ja läppärini keskinäisen epäsopivuuden kanssa. Kalenterin pitää päivittyä suuntaan ja toiseen ilman ongelmia. Otin esille jo museointivaiheeseen joutuneen Finnet Oyn toimitusjohtajan työvälineenä toimineen ruotsalaisjapsin ja panin piuhat kiinni. Ei ongelmia.

3 kommenttia:

Ajattelija kirjoitti...

Tekniikka on vielä paljolti käyttämättä laajalla rintamalla. Viime aikoina tuli tutkimus jonka mukaan vain noin neljännes suomalaisista käyttää mobiilipalveluita. Todettiin vaikeiksi, epäselviksi, ja lisäksi laskutusta epäröitiin. Mikähän siinä on että japanilaiset adoptoivat kaiken niin nopeasti? :)

Lueskelin tänään 4G-verkon kuulumisista. Siinä mielessä vaikuttaisi mielenkiintoiselta, että se lupaa täysin IP:tä (all-IP) ja toisaalta ilmeisesti käyttäjätunnistus on jollain tapaa tuettu verkossa (myös web-palveluille). Olisi hieno ominaisuus, joka varmasti toisi lisää käyttäjiä palvelujen äärelle - jos sillä välttäisi työläät rekisteröitymiset aina uuteen palveluun.

Matti Makkonen kirjoitti...

Kiitos kommentista ja ajatuksestasi, jonka jaan täysin.

Täys-IP:n ja käyttäjätunnistuksen liitto mobiiliverkoissa tulee toteuttamaan monen vision mukaisen mobiilin internetin tai tekemään internetistä mobiilin, kuinka vain. Se antaa aivan uudet lähtökohdat palveluiden kehittämiselle.

Matti

Hannu kirjoitti...

Yhdyn edelliseen mielipiteeseen. Vieläkin tänä päivänä tekniikka jää paljolti käyttämättä monella eri taholla. Mobiilisovelluksia olisi syytä lisätä palveluiden parantamiseksi.