maanantai 3. marraskuuta 2008

Kansainvälinen tunnustus

Lisäys 12.3.2009

Alla kertomani palkitseminen johti keskusteluun, johon osallistuivat minun ja Seppo Tiaisen lisäksi eräät kollegani GSM:n alkutaipaleelta. Kävimme heidän kanssaan huolellisesti läpi nykyisen SMS:n syntymisestä edeltäneet vaiheet. Totesimme mm. että SMS on erityinen tapa toteuttaa tekstiviestipalvelu, ja että se nimenomainen tapa, joka päätyi lopulliseksi spesifikaatioksi onkin peräisin Saksa-Ranska-yhteistyöstä. Pohjoismaisen valmistelun mukainen totetustapa on jäänyt tekemättä. Tämän vuoksi minä vastedes kieltäydyn hyväksymästä itselleni "tekstiviestin isän" tai "SMS:n keksijän" nimikkeitä. En minä niistä koskaan pitänytkään, sillä ne veivät huomion pois suuremmista saavutuksistani. Mieluummin haluan itseni muistettavan pitkästä elämäntyöstä matkaviestinliiketoiminnan kehittäjänä.

------------------------------------------------------------------------------

The Economist lehti palkitsee vuosittain Innovaatiopalkinnoilla (Innovation Award) henkilöitä, joilla on ollut merkittävä panos tieteenalansa, tekniikan tai liiketoiminnan kehitykseen.

Tänä vuonna palkinnot jaettiin seitsemännen kerran, ja minulla oli kunnia olla palkittujen joukossa osallisuudestani tekstiviestin ideoimiseen 25 vuotta sitten. Olin varmasti itseäni fiksummassa joukossa, katsokaa vaikka The Economistin sivuilta.

Poikkeuksellisesti jaettiin tällä kerralla myös yrityspalkinto, jonka sai mikäpä muu kuin Nokia.

Palkinto ei ole rahaa, vaan pelkkää kunniaa. Joutuisinkin vaikeuksiin, jos joku keksisi palkita minut edes jonkinlaisella siivulla tekstiviestiliiketoiminnan maailmanlaajuisista miljardivoitoista… Silloin pitäisi oikeudenmukaisesti jakaa rahaa myös koko mobiilipalveluiden teollisuuden luomisesta niille kymmenille ihmisille, jotka 70- ja 80-luvuilla tekivät vanhoissa valtioiden teleoperaattorilaitoksissa pohjatyön tavanomaista kuukausipalkkaa vastaan. Tekstariakin oli kanssani ideoimassa Tiaisen Seppo ja Tapiolan Juhani. Ja osingoille pitäisi aivan oikeutetusti päästää myös konkreettista speksaustyötä tehneet pohjoismaisen FMK- ja eurooppalaisen GSM-työryhmän jäsenet.

Ps. Lukaise myös kommentti. Joka asiaan löytyy jotain poikkipuolista sanomista. Vastauksena kommentoijalle ei ole muuta, kuin että tekstiviestien tuominen matkapuhelimiin oli aikanaan yhtä ilmeinen keksintö kuin maapallon pyöreydestä aiheutuvat löydöt, jos matkaa lähtee tekemään jonnekinpäin. Kolumbus osui ensimmäisenä Amerikkaan. Vaikka hän ei keksinytkään jo aikojen alusta ollutta pallomuotoa asuinplaeneetallemme, hän kuitenkin yhtenä ensimmäisistä keksi pyöreyden olemassaolon. Minä annan sitäpaitsi kaiken mahdollisen kunnian niille, jotka olivat pohjustaneet idean syntymistä (tekstipiipparit ja vaikka armeijaradiot) sekä niille sadoille GSM:n kehittäjille, jotka tekivät SMS:stä todellisuutta. Mielelläni otan myös kiitoksia vastaan siitä, että sain yhdessä Jumpun ja Sepon kanssa esittää tekstiviestien toteuttamisen osana "tulevaisuuden matkaviestintää".

2 kommenttia:

Markus Malmi kirjoitti...

Hei. Onko tosiaan niin, että mitään rahallista palkintoa keksintösi ei poikinut?
t: mm

Anonyymi kirjoitti...

Homo Marskin tekijäkin palkittiin viime viikolla.

Hän on ainakin teoksensa keksinyt, mutta SMS taitaapi olla keksitty jo aikaisemmin (sanomalaite armeijassa). Onko tästä keksinnöstäsi jotain näyttöä muuta kuin urbaani legenda ... ?